Prinsenpoort
Logo Logo

Historie Veerallee

Dichtbij nieuwbouwwijk Prinsenpoort ligt De Veerallee. Een wijk met een zeer rijke historie. Ooit een laan met bomen die uitkwam bij het pontje over de IJssel van Zwolle naar Zalk. Nu uitgegroeid tot een populaire woonwijk met statige panden en volop groen. In totaal bestaat de Veerallee uit ongeveer 500 woningen in diverse bouwstijlen, die samen een harmonieus geheel vormen.

Voor 1900

Aan een laan met bomen worden statige villa’s gebouwd.

1900 tot 1914

Er komen straten bij waaraan huizen met stijlkenmerken van de Jugendstil en Art Nouveau gerealiseerd worden.

1918 tot 1940

Na de Eerste Wereldoorlog wordt er gebouwd in de stijl van De Amsterdamse School en Het Nieuwe Bouwen. Ook nu nog zijn deze karakteristieke bouwstijlen uit de jaren 20 en 30 populair.

1945 tot 1965

De wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog: hoewel de architectuur van de huizen standaard is, doen de woningen uit deze tijd geen afbreuk aan het gezicht van de Veerallee. Door de groene opzet en mooie straten, blijft het een geliefde wijk op stand.

1980 - 2013

Aan de randen van de wijk vinden enkele lossen bouwprojecten plaats. Eén daarvan is het voormalige kantoor van ABN AMRO, dat op de plek stond waar nu Prinsenpoort wordt gerealiseerd.

2014 en verder

De komende jaren worden in Prinsenpoort zo’n 140 nieuwbouwwoningen gebouwd. Deze woningen worden voorzien van de jaren 30 stijl, zodat ze goed bij het karakter van de Veerallee passen.

Veerallee
Ontdek het unieke karakter

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?